Pages

Klik sini untuk sapot kawan-kawan

Tuesday, June 8, 2010

Peristwa minggu lepas.

Pagi tu aku ngan wife cuba wat eskrim Malaysia. Just guna air sirap untuk permulaan sesi pembelajaran aku buat eskrim ni. Susah juga nak masukkan air ke dalam plastik eskrim ni. Part paling susah adalah cara mengikat hujung plastik nya. salah ikat memang lembik eskrim tu. Dua tiga kali aku cuba, last2 jadi juga.
Pastu aku tanya wife aku
"kalo kita wat guna kacang merah bole ke?" aku bertanya dengan mata bersinar harapan.
"bole, beli je santan, gula ngan kacang merah. Kita wat bubur." Wife menjawap jujur.
"Bukan nak wat bubur tapi eskrim la" aku menegas kehendak aku.
"Yela! kene wat jadi bubur dulu baru leh jadi eskrim." wife membuat pandangan tajam.
Aku pasrah lalu terus amik wallet atas meja terus aku kekedai cari bahan2 yang dimaksudkan. Pening aku pusing cari santan, lupa aku nak tanya wife aku dia nak santan kelapa berapa biji? Last sekali aku beli je dua.
Petang tu aku belajar cara buat karipap sardin pulak. Bubur kacang merah wat esok.
Karipap bukanlah campuran Kari dan Pap. Tetapi campuran tepung dengan bahan2 lain lalu diletakkan sardin ditengahnya kemudian digoreng. 1 jam lebih aku try, semua hancur! Last2 jadi juga! separuh aku goreng kat dapur. Aku biar dengan api perlahan, pastu aku kedepan untuk sambung buat karipap balik. Susah dow, nak wat! Hasilnya banyak yang xjadi...(aku mencarut)
hati aku panas, aku ke dapur, aku lihat karipap yang aku goreng hancur lebur, "f**%!!", kali ke dua aku mencarut, tapi berbahasa inggeris ya.
aku tanya Wife mengapa karipap aku sedemikian rupa dia kata, "nak masak ni, pakai api sederhana jangan kecik sangat!", Dalam hati, hanya tuhan saja yang tahu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...