Pages

Klik sini untuk sapot kawan-kawan

Thursday, May 19, 2011

Kenapa susah untuk kuruskan badan? Ini puncanya.

Setiap orang mengalami masalah susah untuk menurunkan berat badan dan tetap memiliki tubuh badan yang gemuk. Tanpa disedari perkara yang dilakukannya setiap hari membuatkan punca utama susah untuk menjadi kurus.

Umumnya sebahagian besar orang memiliki keinginan yang tinggi untuk menurunkan berat badannya, tapi tidak membuahkan hasil. Peluang untuk mendapatkan hasil memerlukan sedikit perubahan sikap.
Beberapa kebiasaan yang kerap dilakukan seseorang tanpa disedarinya akan membuat berat badannya tidak berkurang malah tetap gemuk. Untuk itu mengetahui perkara-perkara yang membuat seseorang susah untuk menjadi kurus, maklumat ini saya dapat dari Menshealth.com, jadi saya terjemahkan ke dalam Bahasa Melayu:

Melewatkan waktu makan
Kebiasaan untuk melewatkan waktu makan yang tidak teratur boleh membuat tubuh sukar untuk mengendalikan nafsu makan dan menjadikan tubuh mahu lebih banyak makan. Jika seseorang melewatkan waktu makan maka otak tidak memiliki tenaga dan akan mengirim maklumat untuk makan lebih banyak.

Makan dengan cepat
Jika seseorang makan dengan cepat akan membuatkan perut tidak merasa kenyang dan akan pindah ke makanan lainnya. Untuk itu cubalah menikmati dan memperlambatnya sehingga tubuh dapat menerima signal kenyang dan membuat otak mengeluarkan arahan untuk berhenti makan.

Sering mengambil makanan yang masin
Sodium yang terkandung dalam garam boleh membuatkan seseorang terus makan tanpa sedar sehingga dia telah mengambil dalam bilangan yang banyak. Mengurangkan secara perlahan pengambilan garam dalam makanan mampu membantu seseorang mengurangkan kekerapan pengambilan garam berlebihan.

Makan di depan TV
Ini berlaku kerana seseorang mengumpul kalori tetapi tidak membakarnya, dan kajian menunjukkan makan di hadapan television akan membuatkan terkumpulnya kalori lebih banyak dan menjadikanya semakin tidak aktif. Serta jangan tidur setelah mengambil makanan berat, sebaliknya tunggulah hingga beberapa jam kemudian.

Selamat mencuba.

Bagi yang sedang mencari duit lebih
Sila Klik link dibawah:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...